Een dakkapel geeft u meer leefruimte en kan uw woning meer waard maken. Deze relatief simpele verbouwing kan dus een uitstekende investering zijn, maar u weet ook dat u zonder bouwvergunning niet zomaar aan de slag mag. Wanneer heeft u eigenlijk een bouwvergunning nodig om een dakkapel te laten plaatsen? En hoe gaat het aanvragen van zo’n vergunning precies in z’n werk? Hier leggen we u alles duidelijk uit, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met WEKU uit Bodegraven, Zuid-Holland.
Een dakkapel plaatsen zonder vergunning
Laten we beginnen met het beste nieuws: in een aantal gevallen heeft u helemaal geen bouwvergunning nodig om een dakkapel te laten plaatsen. Hiervoor moet deze dakkapel wel aan een aantal eisen voldoen wat betreft het formaat en de plaatsing op uw dak:
• De dakkapel moet aan de zij- of achterkant van uw woning worden geplaatst
• De dakkapel mag geen doorzichtige zijkanten hebben en moet een plat dak hebben
• De dakkapel is maximaal 1,75 meter hoog
• De zijkanten van de dakkapel liggen minstens 0,5 meter van het einde van het dakvlak of een woningscheidende muur
• De onderkant van de dakkapel ligt minstens 0,5 meter en maximaal 1 meter boven de dakvoet
• De bovenkant van de dakkapel ligt ten minste 0,5 meter onder de nok van het dak
Vereenvoudiging van de vergunningsaanvraag
Voldoet de dakkapel die u wenst niet aan bovenstaande eisen, bijvoorbeeld omdat deze een ander formaat heeft of op de voorkant van uw woning geplaatst zal worden? Dan moet u een bouwvergunning aanvragen bij uw gemeente. Gelukkig is dit een aantal jaren geleden een stuk vereenvoudigd, waardoor u de uitslag sneller ontvangt en u, mits uw vergunningsaanvraag is goedgekeurd, uw dakkapel dus sneller kunt laten plaatsen.
Om een bouwvergunning voor uw dakkapel aan te vragen, gaat u dus naar de gemeente. Een bouwvergunning kost ongeveer 200 tot 600 euro en het duurt gemiddeld acht weken voordat u hoort of uw aanvraag is goedgekeurd. Hierna volgt er nog een periode van zes weken waarin uw buren eventueel bezwaar kunnen maken tegen uw plannen. Doen ze dit niet, dan kunt u uw dakkapel laten plaatsen. Is er wel bezwaar gemaakt? Dan heeft de gemeente nog zes weken om hierop te reageren en een definitieve beslissing te nemen. U moet dus op 14 tot 20 weken wachttijd rekenen, dus houd daar rekening mee in uw bouwplanning.
De voordelen van dakkapellen
U vraagt zich misschien af of een dakkapel de kosten en moeite waard is. Het antwoord daarop is simpel: absoluut! Dakkapellen bieden namelijk zeer veel voordelen, zoals:
• Het is een relatief snelle en simpele verbouwing
• Een dakkapel biedt extra leefruimte
• U krijgt meer licht en warmte in huis
• U kunt besparen op uw hypotheeklasten
• U heeft een lagere energierekening
• Uw huis wordt meer waard en ziet er mooier uit
* De dakkappellen van WEKU worden door onze vakmannen naar wens op maat prefab klaargemaakt en kunnen binnen 1 dag geplaatst worden.
Bent u overtuigd van de voordelen en wilt u graag een of meerdere dakkapellen laten plaatsen? WEKU biedt kunststof dakkapellen van topkwaliteit in de omgeving van Bodegraven, Zuid-Holland. Neem dan vrijblijvend contact met ons op!